Fes servir el compost!

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha consolidat la distribució de compost gratuït a les desixalleries2012_02_campanya_adob de la comarca per tal que tothom qui ho vulgui pugui recollir-ne i el pugui utilitzar per adobar la terra del jardí o de l’hortet. Amb això, el Consorci posa a l’abast dels municipis i de la ciutadania el compost provinent dels residus orgànics de la Planta de Biometanització de Can Barba. La campanya va començar a l’octubre i des de llavors ja s’han distribuïts gairebé 25 tones de compost.

Aquesta és una actuació comarcal per tancar el cicle de la matèria orgànica al Vallès Occidental i recompensar l’esforç de separar la matèria orgànica a casa. Tot plegat s’emmarca en una campanya del Consorci per fomentar la recollida de la matèria orgànica. L’acció ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’empresa del tercer sector CIPO, que és l’encarregada de la distribució de les saques de compost a les diferents deixalleries.

Actualment el compost es pot trobar a les deixalelries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-Solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze de Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Terrassa. Per la seva banda, Sabadell ja disposa d’un servei semblant a les deixalleries i escoles. Els ciutadans que vulguin endur-se compost hauran de portar un recipient i podran emportar-se fins a un màxim de 50 litres.

La major part de la fracció orgànica dels residus municipals de la comarca es tracta a la Planta de Biometanitació de Can Barba. A través d’una digestió anaeròbia es genera biogàs a partir dels residus. Amb aquest combustible es produeix energia elèctrica per a bastir més de 1.300 llars de la comarca. A més del biogàs, la planta produeix 3.000 tones de compost apte per agricultura i ús domèstic.

Un adob de gran interès per l’agricultura

El compost que es reparteix a les deixalleries és un adob de gran interès per l’agricultura i pel que fa al ciutadà pot també oferir un servei en jardins, plantes i horts particulars. Conté una sèrie de macronutrients i micronutrients en forma de complexos químics que faciliten que siguin assimilats per les plantes. A més, augmenta la capacitat de retenció hídrica, de manera que cal regar amb menys freqüència i alhora facilita el drenatge, aconseguint sòls menys entollats. Afavoreix la germinació de les llavors i millora la nutrició mineral i proporciona substàncies amb propietats fisiològiques per les plantes.

ON ES POT RECOLLIR A TERRASSA.

Aquest compost el poden recollir gratuïtament els ciutadans de Terrassa, a les Deixalleries Municipals de Can Casanovas i Terrassa Neta, (cliqueu al nom per a més informació d’ubicació i horaris) només cal portar el recipient i demanar-lo. Podràs emportar-te uns 50 litres per persona i dia.

La separació de les restes orgàniques a casa donen el seus fruïts, generem compost que podrem utilitzar com adob per les teves plantes, hort i jardí.

IMPORTANT: Cal confirmar la disponibilitat del compost a les Deixalleries abans d’anar a recollir-lo

Leave a Reply